Anellem aus i aprenem a estimar-les

posted in: Activitats/tallers | 0

El Grup Natura Coscoll hem iniciat el projecte Som Riu realitzant excursions al riu Sec, amb el tercer cicle de l’escola i un grup d’alumnes de quart de la E.S.O. El motiu és apropar-nos a l’ecosistema del riu i, de forma més específica, conèixer l’estudi de les aus. Per a realitzar aquesta activitat em rebut l’ajuda dels experts del Grup Au d’Ornitologia.

Els alumnes han tingut l’oportunitat d’aprendre com s’estudia aquest grup d’animals mitjançant dos mètodes científics: els punts de cens i l’anellament d’aus. Al punt de cens es conten els ocells que es veuen i s’escolten. A la primavera els mascles canten per marcar el seu territori, esforçant-se en atraure a les femelles. L’objectiu és obtindre informació sobre les densitats i les tendències poblacionals, amb la finalitat de saber si augmenten o disminueixen les poblacions d’aus al llarg del temps.

Per altra banda, tenim l’anellament científic, un mètode que consisteix en la col·locació d’una anella metàl·lica a la pota, amb un número a mode de DNI per poder identificar-los. Aquesta feina sols pot ser realitzada per anelladors autoritzats pel Ministeri de Medi Ambient (MAGRAMA). Amb aquesta ferramenta estudiem els moviments migratoris de les aus, taxes de mortalitat i supervivència, a més a més, al tindre l’oportunitat d’estudiar l’au en mà també s’obtenen dades sobre el sexe, l’estat físic, mesures de tamany de cada individu, etc.

Recorda que si encontres un animal anellat pots informar mitjançant la pàgina www.anillamientoseo.org , estaràs ajudant al seu estudi i conservació!

El projecte Som Riu s’ha fet possible gracies al suport de la Fundació Cívica Novessendes.anellament d'aus maig 20141

Leave a Reply